DEREX svin trīs uzvaras “Latvijas Būvniecības Gada balva 2022” apbalvojumā par Daugavpils cietokšņa projektiem

DEREX, atbildīgs par apgaismojuma un inženiertehnisko sistēmu uzstādīšanu, saņēma trīs prestižas balvas “Latvijas Būvniecības Gada balva 2022” apbalvojumā par ieguldījumu Daugavpils cietokšņa projektos. Šī gada ikgadējā apbalvošanas ceremonija, kas notika 2023. gada 7. martā, atzina izcilus arhitektūras un būvniecības projektus Latvijā desmit kategorijās. Mēs lepojamies ar mūsu sasniegumiem:

Galvenā balva tika piešķirta Daugavpils cietokšņa inženiertehniskajam arsenālam

Šī nolietotā vieta, kuru iepriekš apdzīvoja sikspārņi, ir pārveidota par laikmetīgās mākslas un vēstures izstāžu norises vietu. Inženiertehniskais arsenāls ir kultūrvēsturiski nozīmīgs valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

Inženieru arsenāla galvenās zāles ir brīnišķīgi apgaismotas ar dabisko gaismu un LED lampām, radot spilgtus kontrastus un mistisku, pieklusinātu atmosfēru, kas atgādina 19. gadsimtu.

“Daugavpils cietokšņa šaujampulvera noliktava un 7. bastions” ieguva otro vietu kategorijā “Restaurācija” 

Abi Daugavpils cietokšņa objekti ir rūpīgi restaurēti, atjaunojot to sākotnējo spožumu. Šaujampulvera noliktava ir pārveidota par pastāvīgu izstāžu telpu vietējam keramiķim Pēterim Martinsonam, kā arī pagaidu izstādēm. Turklāt 7. bastiona struktūras ir nostiprinātas, lai nodrošinātu drošu apmeklētāju piekļuvi un saglabātu šīs ikoniskās pilsētas orientiera ilglaicību.

Šī projekta lēmumu pamatā ir 19. gadsimta trauslo materiālu un struktūru saglabāšana. Būtisku izmaiņu veikšana vai moderno tehnoloģiju ieviešana varētu apdraudēt ēkas autentiskumu un vēsturisko vērtību. Iekštelpas paļaujas tikai uz dabiskajām ventilācijas sistēmām, kas veicina gaisa apmaiņu caur logiem, durvīm un esošajiem dūmvadiem. Šo procesu nodrošina gaisa blīvuma atšķirības starp iekšējo un ārējo gaisu. Mehāniskā ventilācija tiek izmantota tikai ēkas sanitārajās telpās.

“Daugavpils cietokšņa promenāde” ieguva trešo vietu kategorijā “Teritorijas labiekārtošana” 

Šī labi izveidotā promenāde stiepjas gandrīz kilometra garumā, no dzelzceļa tilta līdz bijušajam futbola stadionam. Kā ērts un gleznains papildinājums esošajai infrastruktūrai gar Daugavas upi, tā ir neatņemama Daugavpils cietokšņa tūrisma kompleksa daļa.

Jaunais apgaismojuma projekts gar promenādi nodrošina optimālu redzamību vakara stundās, uzlabojot kopējo atmosfēru. DEREX mērķis bija radīt burvīgu noskaņu, izceļot promenādes unikālās iezīmes un padarot to par pievilcīgu galamērķi vakara pastaigām, sanāksmēm un atpūtas aktivitātēm. Šis projekts ne tikai uzlabo apgabala drošību un drošumu, bet arī palielina tā vizuālo pievilcību, piesaistot gan vietējos iedzīvotājus, gan tūristus.